CENTRUM
AKTYWNEGO ROZWOJU
- DIETETYK
Współpracujący z nami specjalista
- Dietetyk - absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie, na kierunku
Zdrowie Publiczne - zajmuje się
doradztwem żywieniowym i dietetycznym dzieci, młodzieży i dorosłych.
-
dzieci w wieku 1-3 lat
-
dzieci w wieku 4-6 lat
-
młodzież w młodszym wieku szkolnym, oraz w okresie dojrzewania
-
kobiety ciężarne i karmiące
-
osoby starsze
-
osoby z zaburzeniami żywienia : anoreksja, bulimia

Czym się
zajmuje Dietetyk ?
-
doradztwem
żywieniowym
-
ustalaniem
diet indywidualnych dla dzieci i osób dorosłych z problemem:
-
nadwagi
-
otyłości
-
miażdżycy
-
cukrzycy
-
nadciśnienia tętniczego
-
chorób nerek
-
choroby układu pokarmowego
-
(wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroby, trzustki, jelit)
-
inne
„Zdrowie nie oznacza jedynie wolności od choroby.
Zdrowie to dobre samopoczucie, radość, wdzięczność za każdy dzień
życia (…) poczucie pewności siebie, udział w życiu społecznym.
Zdrowie to również pamięć beztroskich chwil z dzieciństwa”
Z powyższych słów wynika, że dobre zdrowie, to cenny skarb. Często
przekonujemy się o tym, gdy je stracimy. Od zdrowia zależy nasze
szczęście, zarówno osobiste, jak i rodzinne. Dobre samopoczucie
fizyczne i psychiczne, czerpanie radości z życia, czy też sukces
zawodowy.
Na zdrowie składa się wiele czynników, a jednym z nich jest właściwa
dieta. Często zaniedbujemy i lekceważymy ten istotny element naszego
życia. Dobrze dobrana dieta indywidualna jest profilaktyką chorób
takich jak: nadwaga, otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie oraz
wiele innych schorzeń.
Właściwa dieta opóźnia proces starzenia, wydłuża życie, jest
gwarancją sukcesu zawodowego, ponieważ pomaga w utrzymaniu dobrego
stanu zdrowia warunkującego jakość naszej pracy.
Warto się wybrać do dietetyka by zasięgnąć porad w zakresie
żywienia.
Na porady dietetyczne składają się:
wywiad żywieniowy
pomiary antropometryczne ( waga,
wzrost, pomiar fałdu skóro mięśniowego)
ułożenie diety z wyszczególnieniem norm
żywieniowych na energię, białka, tłuszcze, węglowodany, składniki
mineralne i witaminy.
dobór technik kulinarnych.
Sylwia Szek
Dietetyk
Absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie
Kierunku
Zdrowie Publiczne
Powrót..