Pierniki Przedszkolaków

 

30 dag maki

4 dag masła

(tj. ok. 8 płaskich łyżek)

10 dag cukru

10 dag miodu

1 łyżeczka korzeni: goździków, cynamonu i startej skórki cytryny,

łyżeczka kakao.

5 łyżek wody

1 jajko

½ łyżeczki sody

 

Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier. Miód z korzeniami zarumienić  na wolnym ogniu. Całość wlać do usypanego  z mąki kopca. Dodać jajko, zagnieść. Dodać wodę, sodę i dobrze wygnieść ciasto, które teraz musi przez blisko godzinę poleżeć w lodówce. Z przygotowanego, schłodzonego ciasta robimy pierniki kształtów fantazyjnych, jakie tylko w głowie nam się zmieszczą. Dni następne to frajda zdobienia. Lukry, polewy  i posypki kolorowe tworzą wymyślne wzory i rarytasy dla oczu małych i dużych. Zapraszamy do wspaniałej zabawy w rodzinnym kręgu.

 

 

 

 

 

Powrót..

„Dziecko od

 chwili urodzenia,

 musi samodzielnie

wykonać długą i ciężką pracę   własnego

 rozwoju”

         

                            Maria

Montessori